Thursday, 20 December 2012

cinta biar ikhlas

salam

cinta lau tak ikhlas tak ada gunanya.
tak akan kekal lam

 
 
 "kalau benar awk cintakan seseorang terimalah dia seadanya, sikapnya,
perangainya, baiknya mahupun keburukannya"

"cinta yang sempurna adalah cinta yang saling lengkap melengkapi, 
anggaplah kekurangan dirinya sebagai kelebihan tuk diri awak"



ok..tu je
 
 
babai...papai




Thursday, 13 December 2012

Rutin Harian



Salam

bangun pagi dan buat apa yang patut, siap-siapkan diri, pegi dapur, breakfast ala kadar, amik kunci keta, panaskan enjin, vrommmmmmm….terus pegi keje. Ops lupa…singgah umah Dila, amik dia terus gerak.

muka boring


Sampai ofis, tengok keta staf lain dah ada. Alamak…saya lambat lagi la ni kan. Tak pe bukan lewat sangat pun. Biase la kan. Masuk bilik on laptop, bukak fb. Ceh! Semangat! Ala..yang lain pun sama, duk mengadap paper pagi2. Saya bukak Fb bukan apa, just tengok new jer. Bukan tagging, posting apa pun.

And then, teruskan buat keje apa yang patut, selesaikan apa yang perlu, yang penting buat payment. Ha..tu la keje saya hari-hari.buat payment..buat payment..update transaksi, rekod transaksi, dan lain-lain hal.

Masuk tengahari perut rasa lapar sangat…hmmm..nak makan apa ya. Tapi Alhamdulillah, hari ni bos punya sepupu belanja. Wah…terima kasih ye sangat-sangat.

lunch dengan pizza


Kenyang…rase mengantuk lak. Kalau la boleh tido kan best. Krohhhhhhhh…krohhhhhh. Tapi gua masih ada keje la beb. Kena pegi selesaikan urusan kat bank. Ye..tu pun keje saya hari-hari.adoi…sabor je la.

Balik bank, masuk ofis, smbung keje balik. Sedar tak sedar pukul 5.30ptg, loceng berbunyi. eh tak, tak ada loceng pun. So, boleh balik. Itu time beruntung, tapi lau tak bernasib baik pukul 7 la saya balik.
Huhuu…terharu sangat


 p/s: macam tu la hari-hari....


ok...babai...papai





Monday, 5 November 2012

simpati kepada sahabat saya


salam november

lagi sebulan lebih dah nak masuk tahun baru
saya agak kecewa sebab temuduga yang saya
jalani tak berjaya
dah banyak kali gagal
tapi saya anggap semua ni sebab bukan rezeki saya
saya dah berusaha semampu yang mungkin tapi 
segala-galanya tuhan yang tentukan
 
jadi saya masih disini
berkhidmat di sini
habis cuti hari raya aidiladha lepas
sahabat saya diberhentikan kerja
kesian sangat dah la die ada anak yang perlu ditanggung
tiba-tiba jer bos berhentikan dia
3 tahun dia berkhidmat tak menjanjikan apa-apa
malah die di buang begitu sahaja
 
abis macam mana dengan saya bos?
sungguh...kadang-kadang saya risau gak
mane la tau lepas ni saya pulak yang akan diberhentikan
almaklumlah
bukan senang nak dapatkan kerja sekarang
 
bila difikir-fikir macam tak patut la dia diperlakukan begitu
diminta sign surat berhenti tanpa apa-apa notis
 
 
 
yang berkuasa tetap berkuasa
dan 
yang lemah pasti akan rebah
 
 
ya tuhan permudahkan aku dalam mencari rezeki mu
 
p/s: sangat berharap untuk berkhidmat untuk kerajaan
 
 
 
babai
 
 
 

Monday, 15 October 2012

suprise!



salam


adoi...tolong saya...saya penat ni...
huk..huk..huk...
banyak keje ok...xsempat pun nak berblog-blog
bukak blog tengok list entri kat sebelah
la...yang bulan oktober tak de rupanya
teruk ni...
jadi kerana alasan itulah saya cipta entri ni


3 okt 2012 genap lah umur saya 23tahun
emmm..sangat tak suka angka ni
boleh tak lau tak perlu jadi tua
tak mo!!! tak mo!!!

sebenarnya saje nak share hadiah yang saya dapat

cik ted mirip adam & hawa



tak sangka my sayang saya nak bagi cik ted ni

sayang awak sangat-sangat



ok


babai...papai


p/s: see!! dah ada entri untuk bulan okt kan?hihi


Monday, 10 September 2012

suami sebagai dahan

salam

impian setiap orang, nak yang terbaik dalam hidup
isteri/suami  yang baik
anak-anak yang baik
kerjaya yang baik
dan 
segala-galanya yang terbaik





" dia amanah saya.saya dahan dia, tempat dia bergantung"



sesiapa pun yang baca kisah mereka
pasti akan mengagumi lelaki ini
pengorbanan beliau menjaga isteri yang sakit
cukup menyentuh hati
saya yakin cukup susah nak jumpa lelaki seperti ini


kisah mereka yang diabadikan dalam blog
cukup membuktikan kasih sayang sang suami
yang menjaga isteri tanpa rasa jemu

untungnya jika punya suami yang tahu tanggungjawab 
dan laksanakan seperti akad yang di lafazkan

"Aku tanggung dosa-dosa si dia dari ibu bapanya, 
apa saja dosa yang dia buat,dari dedah aurat hingga ke 
tinggalnya solat, aku tanggung dan bukan lagi ibu bapanya tanggung 
dan aku tanggung semua dosa bakal anak-anak aku. Kalau gagal, 
maka aku fasik, dayus & aku rela masuk neraka dan 
malaikat Zabaniyah melibas aku hingga pecah badan aku”



wahai lelaki ketahuilah
'isteri adalah amanah"



babai....papai..





Thursday, 30 August 2012

segmen up follower & tambah kenalan part 3

salam






bilangan follower: 263

asal: kelantan







ok



babai...papai

p/s: sori...saya nak cepat...boleh taip tu je





kenali afiq azmi

salam


saya tak sibuk jadi saya nak menaip kat sini
ok!


saya tau awak hensem
mesti ramai yang dah kenal die kan?
saya sebenarnya baru je kenal die
dia je yang dah lama kenal saya....ceh!

jom sama sama kite kenal pemain ni






Biodata

Nama: Mohd Afiq bin Azmi

Tarikh lahir : 15 Jan 1985

Asal : Kangar, Perlis

Tinggi : 1.85m

 Pasukan : Kelantan FA (pinjaman)





dah kenal kan?
amacam? hensem bangat kan....untung la....



 



dah cukup
jangan tenung lelama...


ok

babai....papai




Monday, 27 August 2012

semua dah berubah



salam

saya rasa saya dah tak macam dulu
saya rasa saya dah banyak sangat buat kesalahan
saya tak nak sangat jadi macam sekarang
arrghhhhhhhhhh....tension wei
 ok fine!
saya akan berubah
 abis cerita.
 lepas raya ni, banyak sangat keduri kawin
tau tak...kawan saya pun dah kawin
tapi die tak jemput pun saya
apa la silap saya sampai die langsung
dah buang saya dalam hidup die
padahal selama saya berkawan dengan die
tak pernah pun saya paksa die sayang saya
tapi die sendiri yang cakap die sayang saya
die hilang macam tu jer
tup tup saya tau die bertunang dan sekarang
dah pun kawin
 saya pernah cerita dulu kat sini





ok la...die tak jemput saya....die tak ingat saya tak ape la
saya akan tetap ingat die sebagai orang yang pernah
kenal saya, dan orang yang pernah bergelar sahabat saya
saya tetap doakan die bahagia

dan 
saya pun harap saya akan bahagia
bersama sayang saya


ok


babai....papai





Sunday, 5 August 2012

Iftar Ramadhan

salam


selamat berpuasa
pertama sekali dalam hidup saya 
saya berpeluang berbuka puasa bersama-sama
anak -anak yatim
pada saya bertemu dan melihat keadaan mereka
amat-amat bererti buat saya
betapa saya patut bersyukur kerana
masih punya mak ayah disisi
sedangkan kalau nak di bandingkan dengan mereka
yang tiada sesiapa
yang mengharapkan belas ihsan sesama manusia
untuk meneruskan perjalanan yang penuh
rintangan onak dan duri
ya allah...saya harus bersyukur


rumah puteri harapan



kat sini la saya berbuka semalam
rumah ni agak besar
anak -anak yatim kat sini seramai lebih kurang
170 orang

sungguh simpati pada diorang
sebab pernah satu ketika diorang
terpaksa catukan makanan
disebabkan keperluan yang tak mencukupi
terpikir jugak saya
anak-anak yatim ni kan di bulan ramadhan jer
orang bagi sedekah dan zakat
tapi
bila di bulan-bulan biasa
tak ada pun orang pedulikan mereka
kalau ada pun mungkin sebilangan kecil je
 kan?
p/s: macam mane la hari raya tanpa mak ayah....
 ok


babai....papai



 

Wednesday, 1 August 2012

berkahwinlah untuk bahagia

salam

selamat malam

dalam usia saya sekarang dah ramai kawan-kawan saya
yang telah berkahwin
alhamdulillah rezeki mereka.
saya tumpang hepi-hepi untuk mereka

orang cakap berkahwin pada usia muda ni banyak
kelebihannya
yang pentingnya ia boleh mengelakkan
berlakunya benda-benda yang tak senonoh

tapi macam mana nak 
bina sebuah bahtera perkahwinan
di usia yang muda seandainya banyak benda yang masih 
belum sempurna seperti
kewangan dan ilmu

dan kerana kekangan itu juga
banyak mahligai yang dibina
hancur di pertengahan jalan
masyaallah...


tapi
masakan harus di tunggu kesempurnaan
baru nak kawin sedangkan
perkahwinan itu yang menyempurnakan

orang cakap jika kite nak bina masjid
insyaallah akan di permudahkan






p/s: ya...allah permudahkan perancangan ku 




berkerja seikhlas hati

salam


selamat berpuasa

saya ingat di bulan ramadhan ni kerja saya makin berkurang
tapi semakin bertambah lak
kadang -kadang saya rasa amat penat
tapi kerana saya fikir saya harus bekerja
maka saya bekerja dengan seikhlas hati

mungkin saya lebih bernasib baik jika
dibandingkan dengan ramai lagi graduan yang masih
tak buat ape ape kat rumah
yang masih mengharapkan mak ayah
maka dari segi itu
saya masih lagi bernasib baik

ape perasaan anda sekiranya anda bekerja 
dengan penatnya, buat itu, buat ini
tapi pihak lain umpama bos
sedangkan pihak tersebut lebih rendah tarafnya dari anda?
dan 
ape perasaan anda apabila anda yang kena
bereskan kerja pihak lain ?
dan 
apabila timbul masalah anda yang dipersalahkan?
dan pihak tersebut hanya lepas tangan



sungguh!!!
saya perlu menangis sekarang
 hanya ini yang saya tahu





 p/s: kesabaran itu separuh dari iman...terima kasih ALLAH



Sunday, 8 July 2012

ber untung

salam

saya kat pejabat lagi ni
saje nak tunggu jalan tak sesak dulu baru nak gerak balik
malas rasenya nak berhadapan dengan suasana yang macam tu
sangat tak suka

kalau entri minggu lepas, hati saya tak ok
tapi alhamdullah sekarang saya dah ok
dan saya juga rasa sangat beruntung di lahirkan
dalam persekitaran begini
benda yang terjadi ni telah membuktikan bahawasanya
masih wujud lagi orang-orang yang sangat prihatin

hari rabu lepas saya ke KB mall
dengan kawan saya
niat di hati nak survey kasut yang omel-omel
kawan saya lak nak shopping baju raya
kemain awal lagi nak shopping raya

lepas penat jalan-jalan
saya pun ajak la kawan saya tu balik
lagipun tak sanggup nak berlama-lama kat situ sebab
my sayang saya tu dan potpetpotpet dah
sampai jer kat parking saya terus la meraba-raba kunci keta
dalam hand beg
tapi, yang malangnye
tekan punya tekan security remote tu...tak gak berfungi
kawan saya lak selamba jer pegi bukak pintu keta
apa lagi memekik la alarm keta tu
panik sangat time tau. tak tahu nak buat ape



tiba-tiba rase macam lakonan dalam tv tu betul je
datang sang jejaka menghulurkan bantuan
hehe...tapi tak de sama sebijik macam dalam drama
sebab
jejaka yang datang menolong ni bukan jejaka idaman
sebab jejaka ni datang bersama aweknye
hukhukhuk

apeape pun
amat la berterima kasih kepada si jejaka yang bawak 
kereta perdana yang saya tidak ketahuan namanya kerana telah bersusah
payah caling kawannya  sana sini tuk 
misi menghidupkan kereta saya ni
sebab kereta saya ni tak boleh hidup lau 
remote keselamatan tu tak berfungsi

rupa-rupanya remote tu
dah kureng bateri...patutlah die meragam
alhamdulillah...akhirnya kereta saya tu selamat
dihidupkan
maceh sangat sangat 
saya memang sangat BERUNTUNG sebab ada yang membantu

ok la

tapi ada 1 lagi kisah yang terjadi
yang buat saya merasakan saya 
sangat BERUNTUNG!!


:)


sambung lain kali la ye
nak balik dah


babai....papai




Wednesday, 4 July 2012

saya mintak maaf

salam

hari ni saya guna header baru
amacam ok tak?
tak kesah la asalkan baru kan
saya tak ok ni...tak ok sangat
saya tak tau la silap saya atau silap siapa
tapi kesimpulanya saya letak kesalahan ini
adalah kesalahan saya
 hanya saya
:(


ari isnin lepas bos saya bagi cek pada saya






 cek ini saya kena masukkan ke dalam
akaun maybank di salah satu anak syarikat di bawah syarikat saya keje ni
so! disebabkan tarikh cek adalah semalam
maka tengahari semalam saya bank in kan cek tersebut
balik dari bank saya buat keje kat ofis

tibe-tibe petang tu
syarikat yang bagi cek tu call dah marah-marah
sebab dah bank in kan cek tu
die kata die dah pesan pada bos saya supaya
jangan bank in kan lagi sebab die tunggu 
payment masuk dulu

so,
bos saya bile dapat tahu hal ni
die marah-marah saya
die cakap die dah pesan pada saya ketika bagi cek tu
apakah???seingat saya die
tak cakap pulak macam tu
hmmm...tapi ape boleh buat saya hanya pekerja
dan die bos
jadi saya lah yang salah
saya salah bos!!

tapi syukur sangat nasib baik
saya sempat kejarke bank petang tu
dan mintak bank cancelkan balik

walau dah selesai
tapi entah kenapa saya jadi tak senang hati
saya rasa tak ok sangat
adakah ini lumrahnya bile kita jadi orang bawahan
 semalaman saya menangis
dan sekarang saya rasa putus asa
kalau la saya ada si pari-pari
pasti saya akan mintak supaya saya 
di tukarkan kerjaya

 ok...la


babai...papai



p/s: harap harap sangat saya berjaya dalam temuduga spa 17hb nanti...amin


 doakan saya ye:)





Sunday, 10 June 2012

saya dan dia

salam

lame sungguh saya tak conteng-conteng kat sini
maklumlah sejak akhir-akhir ni
saya memang teramat sibuk
tapi bila tak sibuk idea pulak lesap entah ke mana

namun
dalam kesibukan saya ni
saya sebenarnya telah menemui sesuatu yang 
benar-benar membuatkan saya bahagia
dulu saya pikir kebahagian macam ni
tak kan dapat saya kecapi lagi
tapi alhamdulillah..bersyukur sangat

semoga pertemuan saya dan si dia 
menjanjikan sesuatu yang lebih baik dari yang maha esa
semoga kali ini, dia adalah "adam" saya
insyaallah:)






p/s: doakan kami ye...


ok

babai...papai





Tuesday, 8 May 2012

Teman wanita Badri Radzi(piya)

salam

meh sini meh..nak bergosip ni
hot ni...paling hot
saya nak share dengan korang
 awek kepten bola sepak kelantan
ala...si piya tu la
badri radzi tu
tau kan?
haa....kenal pun



saya ingat saya sorang jer yang minat kat die
rupanya ramai kot yang minat
kompem yang duk minat kat piya tu perempuan kan
sampai kisah peribadi die pun nak tau
sampai search kat google
ish...ish fanitik sungguh korang ni kan




ha...tengok!!!
sampai ada yang tersesat kat sini
semata-mata nak tau siapa teman wanita badri radzi
kuakuakuakua
ini mesti sebab entri pasal badri radzi yang
saya pernah post dulu

ala...korang
kecian kat korang kan
nak jugak tau hal-hal peribadi die kan
tapi tak berhasil

macam ni je la
korang tak payah pusing-pusing
anggap je la korang dah jmpa siapa gerangannya
haaa
ini la...yang tulis blog ni la
empunya blog ni


 ape???
tak pacaye?
suke hati korang la....



ok


babai....papai


p/s; berangan punya kekasih sehebat piya...psssssssssssssstttttttttttttt




Saturday, 5 May 2012

Fan Page TRW

salam


saya nak menulis entry pemain bola sperti 
entri saya yang INI dan yang INI
tapi saya tengah tercari-cari siapa die pemain yang bertuah itu
pikir punya pikir
saya merasakan kali ini saya nak
bercerita mengenai sesuatu yang berbeza
hekhekhek

ok
jujur dan ikhlas saya menyatakan di sini
bahawasanya saya bukak facebook hari-hari
semata-mata untuk membaca 
status yang di update oleh para-para admin kelab 
peminat bola sepak the red warrior

namun kadang-kadang naik jemu jugak
bila terlalu banyak fanpage TRW yang wujud
dan paling tak suka sesetengah fan page hanya 
copy & paste status yang sama
hemmmm.....xadokoje la tu



saya amat suka akan fanpage ini
saya rase admin page ini sangat hebat
jumlah yang like dah nak hampir 100000
kadang-kadang gara-gara bukak fan page ini
kerja saya pulak jadi tertangguh
huhuhu


admin ini membahsakan dirinya sbg "abe pozi"
status yang di update memang up to date
saya sangat suka akan status bersahaja dari abe pozi ni
jumlah like????? dah hampir 200k



Dunia Warriors

fanpage ini wujud setelah wujudnya majalah dunia warriors
saya bukak page ini sebab banyak gambar-gambar
terbaru dan terkini yang di post

kepada admin page ini
''majalah seperti dunia warrior ini sememangnya sangat2 dinantikan
oleh peminat TRW''


RedFC-News

page ini jugak wujud kerana TRW
admin page ini kalau tak silap saya
ada belog TRW tau
nak tau klik SINI



yang pasti kewujudan page page seperti ini
adalah kerana kasih dan sayang mereka kepada TRW
 dengan adanya info-info dari mereka
dapat mengambarkan bahawa
trw adalah sebuah pasukan
yang mempunyai kuasa penyokong yang cukup hebat

ok
banyak lagi sebenarnya fan page TRW yang wujud
emmm...saya sambung pada entri yang lain pula ye



babai....papai







Saturday, 28 April 2012

Tolang Reti Hormat Orang


Salam


bukan saya tak cuba, bukan saya nak sensitip sangat
tapi kalau dah hari-hari macam ni saya pun naik hangin gak
lau nak bercakap itu pikir la sikit perasaan orang
jangan ikut sedap sendiri jer
sikap manusia yang macam ni la paling saya tak suka
die punya bahasa mak aii macam orang ni tunggul kayu jer
langsung tak reti nak hormat orang
nak marah ni…nak marah sangat




saya tau saya jugak bukan cukup sempurna sikapnya
semua orang pun tak sempurna
ingat tu!
“awak nak berlagak sangat apesal hah”
“awak cukup bagus ke,”
“ boleh hidup tanpa bantuan orang lain ke”
“tolong la…tolong sangat sangat…ubah la perangai”

Saya tau awak tak baca blog saya
Saya tulis ni pun sia-sia jer
Tapi memang saya tak tahu nak nasihat awak macam mane lagi
Awk tu bukannya budak-budak, dah ada family sendiri dah pun
Saya tak kesah dengan peragai gila-gila awak
Tapi tolong jaga adab, bahasa dan tolong hormat orang lain
Tu jer!!!
awk nak orang hormat awk
tapi awk sendiri tak reti nak hormat orang



"RESPECT OTHERS FOR OTHERS TO RESPECT YOU"



Kadang kadang bile saya Tanya elok elok
Awk jawab dengan kasar
Waktu saya tak bad mood…ok jer..fine. boleh terima
Tapi waktu mood tak berapa ok, saya akan jadi sensitip
Mungkin awk tak sedar saya terasa, sebab saya lebih suka
Simpan sendiri….
Tapi awak kena ingat..setiap orang ada tahap kesabarannya
Jangan sampai satu hari nanti awk jadi musuh saya



BAHASA MELAMBANGKAN BANGSA




Sekian!.............:)





p/s: jangan pulak kerana mulut, awak susah kemudian hari.



Ok


babai......papai







 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...