Monday, 19 May 2014

Bila rasa nak berhenti kerja..

salam

bila masalah mula mendatang, bila hati rasa tak senang, bila tekanan menguasai diri. satu je yang terpikir "BERHENTI KERJA". ikutkan hati nak je hantar surat resign. tapi bila fikir pasal hutang kereta, hutang PTPTN...kawin. terus koyak balik surat. seksa jadi kuli orang ni.

tak ada ke bos dalam dunia ni yang boleh memahami pekerja dia ye. asal kalau jadi bos je mesti nak mengarah itu ini sesedap hati dia. bukan nak kutuk-kutuk bos.. tapi cuma nak sangat bos paham kita.

saya di arahkan buat kerja yang bukan kerja saya. sakit hati sangat. rasa macam nak je bagi senarai tugas saya atas meja bos. lepaskan cakap kat bos " bos, sila semak senarai tugas saya dulu sebelum arahkan saya buat kerja". lepastu  buat note sikit tulis " untuk makluman sebarang kerja yang tidak berkaitan tidak akan di layan". mampu ker??? dah sah-sah la tak akan buat kan macam tu. kan?

so, apa yang perlu saya buat. berhenti kerja cari kerja lain? argghhhh....tapi bukan senang nak cari kerja lain...

ya allah...bantu la hamba mu ini...aku penat ya tuhan.



Thursday, 8 May 2014

hati-hati dengan pre-order secara online

salam

membeli barang secara online dah menjadi satu trend sekarang ni. boleh di katakan setiap bulan 2,3 barang saya beli online. selalunya baju/dress yang saya beli. setakat ini masih belum kena tipu lagi cuma kadang-kadang barang yang kita beli tak sehebat yg kita nampak. tapi semua tu normal la kan.

bulan lepas saya ada buat pre order shawl + veil dekat butik yang jual shawl + veil yang sangat-sangat terkenal. pernah masuk paper dah pun. rasanya tak perlu la kot saya mention kan. shawl + veil sangat lawa. saya rancang nak pakai untuk majlis pertuanangan saya. Disebabkan saya dah PM dekat agen si butik tersebut, maka saya terus saja order melalui agen tersebut.

kata agen tersebut saya perlu buat bayaran deposit rm100. dan tempahan saya akan siap selewatnya selama 1 bln. setelah berbincang si agen tersebut setuju untuk deposit rm50. Jadi pada 9/4/14 saya pun transfer rm50 ke akaun agen tersebut.


setelah bayaran di buat, si agen tersebut tak confrim balik warna shawl yg saya tempah. pada saya mungkin si agen tersebut telah catat awl-awl lagi ketika mula-mula saya tanya pasal stok shawl mereka. namun kerana risau sekiranya order saya tersilap, saya inbox agen itu lagi pasal warna order saya.


selepas sy confirmkan sendiri order saya si agen terus diam. saya fikir mungkin customer mereka sangat ramai. kemudian pada 24/4/2014 saya PM lagi si agen tanya order saya. namun katanya masih dalam proses.

kemudian disebabkan sedikit salah faham dengan antara pihak saya dan bakal tunang, (bakal tunang beli baju warna hijau pucuk pisang) maka saya terfikir untuk tukar order saya. pada saya mungkin order masih boleh tukar sebab tempoh masih ada lagi sebulan. dan sekiranya tak boleh tak apa la kan. sy boleh pakai untuk hari-hari biasa shja shawl tersebut.

namun apa yang mendukacita kan sy si agen tersebut tak reply pm saya. saya tanya dah siap ke tak berkali-kali dan saya tanya masih boleh tukar order ke tak. dia cuma balas "tak siap lagi". macam tu je. yes!! mcm tu je. sakit ati tau.

selepas itu saya mula la tergopoh gapah tanya semua online shop yang jual sama dengan si agen tersebut jual. namun hampa, satu pun tak ada jual warna macam saya nak. huhuhu.

setelah fikir punya fikir saya pm owner shawl tersebut dan adukan masalah saya dengan agen mereka. namun amat-amat memeranjatkan saya...agen tersebut TAK SUBMIT order saya pada HQ. bengang giler kot.












kemudian saya cari no hp agen tersebut. nasib baik jumpa. bila saya call cakap hq bagitau dia tak submit order dia cakap si owner tak tahu apa-apa sebab dia submit dekat admin. lepas saya tu pm lagi kat hq suh dia cek lagi...sama jugak cakap tak ada order saya.

lastly saya hantar mesej dekat agen tu. mintak CANCEL dan tolong pulangkan balik deposit saya. dia setuju cakap nak transfer balik. tapi dah 3 hari dah. saya tak terima pun lagi.

malas nak fikir-fikir lagi...saya redha je la. apa yang penting sekarang ni misi mencari "shawl + veil " kat luar.semoga bisnes mereka maju jaya.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...